Preses relīzes

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) pētījumā “Cilvēku sasaiste ar darbvietām: Latvija” uzsver, ka darba tirgus politikas pasākumi bijuši efektīvi, taču jāturpina to pilnveidošana.

Otrdien, 16. aprīlī, OECD Nodarbinātības, darba un sociālo lietu direktorāta eksperti prezentēja zinātnisko pētījumu, kurā izvērsti analizēti Latvijas īstenotie darba tirgus politikas pasākumi, kā arī sniegts OECD ekspertu redzējums par galvenajiem nākotnes izaicinājumiem. Pētījumā detalizēti analizēta Latvijas darba tirgus politika, izvērtējot Nodarbinātības valsts aģentūras organizēto pasākumu, tostarp apmācību un atbalstītās nodarbinātības, ietekme uz darba atrašanas iespējām un darba samaksas pieaugumu, kā arī reģionālās mobilitātes izaicinājumi. 

Kā norāda OECD Nodarbinātības, darba un sociālo lietu direktorāta vadītājs Stefano Skarpeta, daudziem Latvijas īstenotajiem aktīvās darba tirgus politikas pasākumiem ir pozitīva ietekme uz bezdarbnieku iespējām darba tirgū, vienlaikus lielāks atbalsts nepieciešams sociālās atstumtības riskam pakļauto personu atbalstam.

“OECD vērtējums skaidri un nepārprotami parāda, ka darba tirgus politikas pasākumiem ir būtiska ietekme uz bezdarbnieku iespējām darba tirgū – apmācību dalībniekiem ir gan lielākas darba atrašanas iespējas, gan lielāki darba ieņēmumi. Šo pasākumu turpināšana un garantētā minimālā ienākumu pabalsta palielināšana ir instrumenti, ar kuru palīdzību varam mobilizēt darbaspēka rezervi,” uzsver labklājības ministre Ramona Petraviča.

Līdz ar starptautisku un salīdzinošu rīcībpolitiku novērtējumu zinātniskajā pētījumā ietverts arī detalizēts aktīvās darba tirgus politikas pasākumu ietekmes izvērtējums uz indivīdu darba tirgus rezultātiem, izmantojot personas līmeņa datus no vairāku valsts un pašvaldību iestāžu datu bāzes. 

Pētījuma rezultātus Labklājības ministrija izmantos, lemjot par atbalsta pasākumu pilnveidi, kā arī veicot “Iekļaujošas nodarbinātības pamatnostādņu 2015.-2020. gadam” vidusposma izvērtējumu. 

Pētījums ietilpst OECD pētījumu sērijā “Connecting People with Jobs” un tiek īstenots Labklājības ministrijas īstenotā projekta Nr.9.2.1.2./15/I/001 “Iekļaujoša darba tirgus un nabadzības risku pētījumi un monitorings” ietvaros.  Pilnībā ziņojums ir pieejams elektroniski OECD bibliotēkā: https://doi.org/10.1787/6037200a-en 

OECD ir starpvaldību organizācija, kuras sastāvā ir 36 attīstītākās pasaules valstis.  OECD misija ir veicināt rīcībpolitiku izstrādi, kas uzlabotu ekonomisko un sociālo labklājību cilvēkiem visā pasaulē.