Preses relīzes

“Valsts kontroles izteiktie atzinumi un secinājumi ir ļoti noderīgi, lai turpinātu iesāktos un plānotu jaunus pasākumus bez vecāku gādības esošo bērnu labāko interešu nodrošināšanai,” labklājības ministre Ramona Petraviča sacīja pēc publiskotajiem VK revīzijas secinājumus.  

Arī Labklājības ministrijā ir noslēdzies Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā (VBTAI) veiktais audits, kas tika uzsākts, ministrei stājoties amatā.  

Pārbaudes gaitā secināts, ka iestādes iedibinātais darba modelis nav efektīvs, netiek sniegts kopvērtējums par bāriņtiesas darbību, nav pietiekamas un sistemātiskas kontroles pār šīs institūcijas darbību un īstenotajiem pasākumiem bērnu tiesību aizsardzības jomā kopumā, vērtējot pastāvošos risku un cēloņsakarības, lai savlaicīgi un mērķtiecīgi varētu rast risinājumus bāriņtiesu darbības pilnveidošanā un bērnu tiesību aizsardzībā.

Par šiem un daudziem citiem jautājumiem bērnu tiesību aizsardzības jomā ministre Ramona Petraviča ir runājusi, tiekoties ar Latvijas Bāriņtiesu asociācijas dalībniekiem, vairāku Latvijas bāriņtiesu vadītājiem, tiesībsargu, fondu “Plecs”, citām nevalstiskām organizācijām. Šie jautājumi aktualizēti katrā tikšanās reizē ar pašvaldībām un to apvienībām. 

Ir skaidrs, ka nepieciešams pasākumu kopums, kas ļautu radīt reāli funkcionējošu, viegli saprotamu un caurskatāmu sistēmu, kur katrai atbildīgai institūcijai ir pieejama visa nepieciešamā informācija, vienota metodika un iespēja ātri un profesionāli reaģēt katrā atsevišķā gadījumā, kad apdraudētas bērnu intereses, drošība un labklājība. Pēc ministres domām, Valsts kontroles revīzijas atzinums to tikai apliecināja vēlreiz.

“Mana pārliecība ir, ka ikvienam bērnam ir tiesības izaugt ģimenē. Ja bioloģiskā ģimene nav iespējama, tad jādara viss, lai ikviena cilvēka bērnība paietu ģimeniskai videi maksimāli pietuvinātos apstākļos. Tāpēc esmu gandarīta, ka šogad ministrijai izdevās realizēt vienu no prioritārajiem pasākumiem - ieviest jaunu pabalstu adoptētājiem. Par bērnu līdz 6 gadu vecumam tas tagad ir 107, 50 eiro, par bērnu no 7 līdz 18 gadiem – 129 eiro mēnesī. Valsts budžetā tas prasīja papildus teju miljonu eiro. Arī Valsts kontrole savā revīzijā atzinusi, kas tas dod rezultātu – ir samazinājies to bērnu skaits, kuri tiek ievietoti bērnunamos un samazinās arī laiks, ko viņi tur pavada. Tā ir laba ziņa un es darīšu visu, kas manos spēkos, lai šo pozitīvo tendenci veicinātu,” uzsver labklājības ministre Ramona Petraviča.