Preses relīzes

Līdz šim invaliditātes noteikšanā bērniem līdz 18 gadu vecumam kā kritērijs ir dominējis un turpina dominēt veselības traucējums un tā izpausmes smagums orgānu sistēmu līmenī. Tieši šī iemesla dēļ rodas pretrunas, novērtējot vai izvērtējot medicīniskās indikācijas īpašai kopšanai, jo to kritēriji būtiski mainās personai sasniedzot 18 gadu vecumu.  Lai spriestu par bērnu ar invaliditāti vajadzībām, vispirms nepieciešams novērtēt bērna funkcionēšanu: gan kapacitāti, gan ierobežojumus, kā arī to izteiktības pakāpi. 

Lai pilnveidotu invaliditātes noteikšanas sistēmu bērniem, 2017.gada sākumā Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija (VDEĀVK) uzsāka Eiropas Sociālā fonda projekta “Bērnu invaliditātes noteikšanas sistēmas pilnveide” īstenošanu. Projektam pieejamais kopējais attiecināmais finansējums ir 318 054 eiro, tai skaitā Eiropas Sociālā fonda finansējums – 270 346 eiro un valsts budžeta finansējums – 47 708 eiro.
 
Projekta īstenoto darbību rezultātā tiks sasniegts mērķis – pilnveidota invaliditātes noteikšanas sistēma bērniem ar veselības un funkcionālo spēju traucējumiem atbilstoši Starptautiskās funkcionēšanas nespējas un veselības klasifikācijas bērnu un jauniešu versijas principiem. 

Lai iepazīstinātu ar projekta gaitu un sasniegtajiem rezultātiem, Eiropas Sociālā fonda projekts “Bērnu invaliditātes noteikšanas sistēmas pilnveide” rīko semināru “Pastāvēs, kas pārvērtīsies” 

Seminārs ir bez maksas un notiks 6.decembrī plkst.10.00 viesnīcā “Rixwell Elefant Hotel” Kalnciema ielā 90, Rīgā. Pieteikties semināram var līdz 29. novembrim  šeit: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScwvRLXFVD3PpQjUazoyEqCfYLnwMA1UYuYtOf7oLbuFru2zQ/viewform