Preses relīzes

8. jūlijā plkst. 11.00 notiks labklājības ministres Ramonas Petravičas organizetā Attīstības komitejas sanāksme par bērnu ārvalstu adopcijas jautājumiem. Šī  būs otrā šāda formāta tikšanās, pirmā notika 26. jūnijā. Par sēdes nepieciešamību iepriekš vienojās koalīcijas sadarbības sanāksmē, jo partiju starpā nav vienprātības un nepieciešams meklēt kompromisus. Labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV) pauda neizpratni par lielo steigu, kādā Saeimā tiek virzīts jautājums par moratorija noteikšanu bērnu adopcijai uz ārzemēm un aicināja koalīcijas partnerus uz izsvērtu un konstruktīvu dialogu.

Attīstības komitejas sēde notiks attālināti – videokonferences formātā, to vadīs labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV) un piedalīsies Labklājības ministrijas parlamentārais sekretārs Krišs Lipšāns (KPV LV), Atis Zakatistovs (KPV LV), Dace Rukšāne un Vita Anda Tērauda no “Attīstībai/PAR!”, Linda Ozola un Evita Zālīte-Grosa no Jaunās Konservatīvās partijas, Jauno vienotību pārstāvēs Anda Čakša un Karīna Ploka, savukārt Nacionālo apvienību – Raivis Dzintars un Ieva Preimane.

Ramona Petraviča uzsver, ka pēdējos gados samazinās labklājības ministra izsniegtās atļaujas bērna adopcijai uz ārvalstīm – pirms trim gadiem šādi bija 69 gadījumi, bet pērn – 42. Bērni ir absolūta Labklājības ministrijas prioritāte un katrs gadījums tiek rūpīgi izvērtēts pirms atļaujas izsniegšanas.

“Pirms kādu neatgriezenisku lēmumu pieņemšanas aicinu politiķus nepakļauties populismam, bet rūpīgi iepazīties ar problēmu un sekām, kādas radītu moratorija ieviešana. Adopcija uz ārzemēm daudziem bērniem ir vienīgā iespēja pāršķirt dzīvē jaunu lappusi. Par šiem bērniem, kuri pārsvarā ir ar vidēji smagu vai smagu invaliditāti, vecumā virs 10 gadiem, Latvijā interese ir ļoti neliela. Moratorijs līdz jauna ārvalstu adopcijas regulējuma izstrādei var ieilgt vai pat saglabāties uz visiem laikiem, atņemot iespēju šiem bērniem jebkad nokļūt ģimenē”, norāda labklājības ministre.

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija lēmusi virzīt izskatīšanai parlamentā grozījumus, kas paredz no 1. septembra aizliegt bērnu adopciju uz ārvalstīm līdz brīdim, kad stāsies spēkā grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā un citos normatīvajos aktos.