Preses relīzes
speles koks

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) piedāvā jaunu rīku vardarbības novēršanai izglītības iestādēs – spēli “Ikviens ir svarīgs”.

Spēle veidota kā inovatīvs daudzpakāpju sistēmisks instruments fiziskās un emocionālās vardarbības mazināšanai izglītības iestādē. Vienlaikus ar spēli izmantojama arī metodika izglītības iestādēm par vienaudžu vardarbības mazināšanu, kā arī spēles izmantošanu. Spēle izmantojama kā sarunu materiāls darbam gan ar cietušo audzēkni, gan varmāku, gan aculieciniekiem individuāli, grupā un ar visu klasi.

Spēlei ir vairāki sarežģītības līmeņi, lai to varētu izmantot bērni un pedagogi klašu audzināšanas stundās un mācību priekšmetos, kā arī atbalsta komandas speciālisti - psihologi, sociālie pedagogi u.c. Spēlē iekļauti daudzi atbalsta faili, kas palīdzēs modelēt un risināt dažādas situācijas.

Spēlei ir sešas daļas: 1. daļa domāta klases klimata apzināšanai gan bērnu, gan pieaugušo kolektīvā. 2. daļa skata apstākļu kopumu, kas izraisa vardarbību. Šīs daļas mērķis ir apzināt riskus vidē, attiecībās vai procesu organizēšanā, kas varētu paaugstināt stresu un veicināt negatīvas vides veidošanos. 3. un 4. spēles daļas runā par vardarbības veidiem un iespējām apturēt vardarbību. Šo daļu mērķis ir mācīt bērniem atpazīt vardarbību, kā arī rīcības stratēģijas tās mazināšanai. Tās iespējams spēlēt, apskatot situāciju no trim pozīcijām – varmākas, aculiecinieka un upura. 5. daļa māca klasei, grupām un bērniem individuāli sarunāties un veidot veselīgas attiecības pēc notikušajiem incidentiem. 6. daļas mērķis ir veidot un stiprināt pozitīvu kolektīva identitāti, kā arī individuālu bērnu, jauniešu pieaugušo identitāti un modelēt pozitīvu nākotni.

Ar spēli var iepazīties un to izmantot darbam, lejupielādējot pievienotās datnes, sekojot saitei http://www.uzvediba.lv/draudzigai-klasei/ 

Spēli pēc VBTAI pasūtījuma izstrādājusi SIA Out Loud.