attēls

Laika posmā no šī gada maija līdz jūlijam, četrās sēdēs sociālo uzņēmumu komisija izvērtēja 27 sociālo uzņēmumu darbību, kuriem 2018. gadā piešķirts sociālā uzņēmuma statuss. Izskatot šo uzņēmumu gada darbības pārskatus, komisija atzina 24 sociālos uzņēmumus par atbilstošiem sociālā uzņēmuma likumā noteiktajām prasībām.

Katru gadu, līdz 1. maijam, sociālie uzņēmumi iesniedz Labklājības ministrijai iepriekšējā gada darbības pārskatus, kurus izskata Sociālo uzņēmumu komisija. Balstoties uz komisijas konstatējumiem un apsvērumiem, Labklājības ministrija pieņem lēmumu par uzņēmumu atbilstību sociālā uzņēmuma statusam vai sociālā uzņēmuma statusa atņemšanu.

No 2018. gadā sociālā uzņēmuma statusu ieguvušajiem 27 uzņēmumiem statusu ir saglabājuši 24 uzņēmumi, bet diviem uzņēmumiem statuss ir atcelts pamatojoties uz iesniegumu par statusa atcelšanu, jo uzņēmumi iepriekšējā gadā nebija uzsākuši savu saimniecisko darbību, savukārt vienam uzņēmumam sociālā uzņēmuma statuss tika atņemts.

Lai saglabātu sociālā uzņēmuma statusu, 9 uzņēmumiem tika pieprasīta papildinformācija par radīto sociālo ietekmi un izvirzīto uzdevumu izpildi.  Visi 9 uzņēmumi noteiktajā termiņā iesniedza pieprasīto informāciju.

Komisija atgādina, ka uzdevumiem, kurus uzņēmums apņēmies īstenot, ir jābūt skaidri formulētiem un to izpildei jābūt izmērāmai. Sociālais uzņēmums savu darbību orientē uz kādas mērķa grupas vai visas sabiedrības dzīves kvalitātes uzlabošanu, un tam ir jāspēj definēt konkrēto problēmu un pierādīt, ka uzņēmuma ar savu darbību ir radījis labvēlīgu sociālo ietekmi aktivitātēm.

 

Informāciju sagatavoja:
Sandra Kuharenoka, Labklājības ministrijas Darba tirgus politikas departamenta ESF projekta "Atbalsts sociālajai uzņēmējdarbībai" sabiedrisko attiecību speciāliste, 60008553,Sandra.Kuharenoka@lm.gov.lv