Preses relīzes

Kopš 2010. gada septembra otrā svētdiena Latvijā ir Tēva diena. Tā ir oficiāli atzīmējama diena, kas iekļauta atceres un atzīmējamo dienu kalendārā. Lai gan atsevišķās valstīs Tēva dienas tradīcija mūsdienu izpratnē uzsākusies jau 20. gadsimta sākumā, lielākajā pasaules daļā tā ir relatīvi jauna tradīcija. Tēva dienu dažādās pasaules valstīs svin atšķirīgos datumos, un pārsvarā tā ir svētku diena. 

“Tēva dienas nosaukums pats par sevi izsaka to, ka ir nepieciešami divi, lai veidotu ģimeni. Mēs atzīmējam Mātes dienu, un arī mūsu tēti ir pelnījuši dienu, kurā visa ģimene viņu palutina ar mīļiem vārdiem.  Es domāju, ka tā arī tie tēvi, kuri savu lomu pilda mazāk apzinīgi, kļūst pārliecinātāki par sevi un ar daudz lielāku atbildības izjūtu pret bērniem un ģimeni. Novēlu visiem tētiem šajā dienā pārdomāt tās lietas, kas vēl jāiemācās, lai kļūtu par labāku tēvu. Lai Tēva diena viņus motivē un sniedz spēku virzīties tālāk”, sveicot ģimenes Tēva dienā, uzsver labklājības ministre Ramona Petraviča.

Daži interesanti skaitļi un fakti par tēviem:

2018. gadā visvairāk bērni piedzimuši tēviem vecumā no 25 līdz 34 gadiem. Vidējais tēva vecums turpina pieaugt.  2018. gadā paternitātes pabalstu saņēma 10 299 vīrieši. Saskaņā ar nodibinājuma “Centrs Dardedze” veikto aptauju, 65% aptaujāto vīriešu piekrituši, ka vēlētos pavadīt vairāk laika ar saviem bērniem, 59% respondentu piekrituši, ka tēva loma ir viena no vislabākajām pieredzēm, ko var piedzīvot vīrietis. 38% respondentu piekrīt, ka ar bērniem ir vērts sākt kaut ko kopā darīt, kad viņi sākuši staigāt, runāt un ir kļuvuši prātīgāki. Savukārt 21% tēvu piekrīt, ka tēva galvenais uzdevums ir rūpēties, lai ģimenē netrūktu naudas. Darba likumā ir noteiktas tiesības, kas ļauj tēviem vairāk laika veltīt bērniem dažādos bērna vecuma posmos. Tēviem, kuri aprūpē mazāk par trijiem bērniem vecumā līdz 14 gadiem pienākas ne mazāk par vienu darba dienu papildatvaļinājuma. Tiem, kuri aprūpē vismaz trīs bērnu vecumā līdz 16 gadiem vai bērnu ar invaliditāti – trīs darba dienas papildatvaļinājuma. Desmit kalendāra dienas ilgs atvaļinājums pienākas tēviem pēc bērna piedzimšanas. Atvaļinājumu bērna tēvam piešķir tūlīt pēc bērna piedzimšanas, bet ne vēlāk kā divu mēnešu laikā pēc bērna piedzimšanas.  Eirobarometra 2014.gada aptaujā par dzimumu līdztiesību Latvijā, jautājumā par to, kas būtu jādara, lai palielinātu laiku, ko vīrieši velta ģimenes pienākumiem, 41% respondentu piekrita, ka būtu jāmaina vīriešu un zēnu attieksme pret ģimenes pienākumiem un 31% norādīja, ka būtu jārūpējas, lai vīrieši netiktu diskriminēti, ja tiek izmantots atvaļinājums, lai rūpētos par bērniem vai citiem ģimenes locekļiem. 52% respondentu atzinuši, ka pavada vairāk laika kopā ar saviem bērniem, nekā to darīja viņu tēvi. 63% vīriešu atzinuši, ka ģimenē par bērniem rūpējas abi vecāki, savstarpēji vienojoties. 72% aptaujāto vīriešu norādījuši, ka dzīvo kopā ar savu bērnu māti, 13% vīriešu norādījuši, ka viņu bērni dzīvo kopā ar viņiem, 28% - kopā ar bērnu mātēm, 9% - ikdienas aizgādība tiek dalīta, 50% - cits variants.