Preses relīzes

COVID-19 slimības uzliesmojums pasaulē izraisījis lejupslīdi akciju tirgos, kas atspoguļojas arī fondēto pensiju kapitālā - atkarībā no izraudzītā ieguldījumu plāna, sarukuši iedzīvotāju pensiju otrā līmeņa uzkrājumi. Tādējādi vissliktākajā situācijā šobrīd ir personas, kam jāpensionējas tuvākajā laikā.

Labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV) uzsver, ka finanšu tirgu lejupslīdes laikā nedrīkst pieļaut, ka pensionārs ir zaudētājs, tāpēc veikti grozījumi Valsts fondēto pensiju likumā:

“Šie grozījumi ir būtiski visiem tiem, kam pensijā jādodas tuvākajā laikā, lai viņi nezaudētu otrā līmeņa uzkrājumus. Svarīgi ir neizdarīt straujas darbības laikā, kad finanšu tirgi piedzīvo krīzi, bet nogaidīt, kad situācija stabilizējas”.

Atbilstoši likumam, pieprasot vecuma pensiju, cilvēkam ir jāizvēlas, vai otrajā pensiju līmenī uzkrāto kapitālu pievienot tā dēvētajam pensiju pirmajam līmenim, vai arī par uzkrāto fondētās pensijas kapitālu iegādāties dzīvības apdrošināšanas (mūža pensijas) polisi.

Saeimas pieņemtie grozījumi Valsts fondēto pensiju likumā paredz, ka cilvēkiem, kuri pieprasīs vecuma pensiju, ir tiesības uz laiku līdz 2021. gada 30. novembrim šo izvēli atlikt. Ja persona nebūs izdarījusi izvēli, tad no 2022. gada 1. janvāra Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra slēgs personas fondētā pensijas kapitāla kontu un pārrēķinās cilvēka vecuma pensiju saistībā ar fondēto pensijas kapitālu.

Līdzšinējā pieredze liecina, ka krīzēm beidzoties, akciju tirgi nostabilizējas, pēc kā īslaicīgie zaudējumi pensiju kapitālā izlīdzinās un ieguldījumu plāni atgriežas pie peļņas.