Preses relīzes

Ņemot vērā, ka Latvijā saslimstība ar COVID-19 tiek veiksmīgi kontrolēta, Labklājības ministrija (LM) turpina monitorēt situāciju un pēc nepieciešamības pārskata ieteikumus ilgstošās sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijām (turpmāk – sociālās aprūpes institūcijas). LM sadarbībā ar Veselības ministriju, iesaistot arī Slimību profilakses un kontroles centra speciālistus izstrādājusi jaunus Ieteikumus ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijām  ierobežojošo pasākumu piemērošanai, kas paredz virkni atvieglojumu.

Ievērojot piesardzību, ilgstošas sociālās aprūpes un rehabilitācijas iestāžu vadībai ir optimāli jālīdzsvaro drošības pasākumi un iemītnieku tiesības tikties ar saviem tuviniekiem, saņemt sūtījumus, doties uz veikalu, nelielās pastaigās, nūjot ārpus teritorijas, interesanti pavadīt laiku, atļaujot viesoties māksliniekiem nelielos kolektīvos, organizējot svētbrīžus u.tml. Sociālās aprūpes institūciju klientiem 20-40 cilvēku grupās var tik organizētas dažādas nodarbības, TV skatīšanas un spēļu vakari. Labvēlīgos laika apstākļos tikšanos un pasākumus vēlams organizēt institūcijas teritorijā, dārzā, lapenē. Joprojām spēkā ir nosacījums, ka pasākumos nedrīkst piedalīties klienti ar akūtiem elpceļu slimības simptomiem. 

Viens no svarīgiem faktoriem ir tieši tikšanās ar tuviniekiem, t.sk. adoptētāju, potenciālo audžuģimeņu, aizbildņu un viesģimeņu ciemošanās. Tas šobrīd ir atļauts, tikai apmeklējuma laikā ir jāievēro piesardzības pasākumi: jāveic roku dezinficēšana, jālieto sejas maska un jānodrošina distancēšanās u.c. Ciemošanos iepriekš saskaņo ar iestādes administrāciju. Jānodrošina arī iespēja sazināties attālināti, piemēram, pa telefonu, izmantojot whatsapp vides video iespējas, video konferences veidā (zoom, webex utml.).

Tomēr COVID-19 izplatība vēl nav beigusies, tāpēc piesardzības pasākumi cilvēku veselības saglabāšanai joprojām tiks ieteikti, ņemto vērā, ka daudziem sociālās aprūpes iestādes iemītniekiem pamatā ir kāda hroniska saslimšana un dzīvošana ciešā vidē slimības izplatības riskus palielina. Šie ierobežojumi var tikt arī pastiprināti, ja pasliktinās situācija COVID-19 izplatības dēļ, jo ir svarīgi novērst nekontrolējamus infekcijas slimības uzliesmojumus ar lielu saslimušo skaitu pieaugumu.

Jāatzīmē, ka katras sociālās aprūpes institūcijas vadītājs ir atbildīgs par infekcijas slimību izcelšanās un izplatības ierobežošanu un darbu organizēšanu iestādē.

Minētie ieteikumi publicēti LM mājaslapā sadaļā “Covid-19/Sociālās aprūpes iestādēm”: