Preses relīzes

Labklājības ministrijas veiktie iedzīvotāju aptaujas dati liecina, ka rūpes par bērniem Latvijā pamatā aizvien tiek uzskatītas par sievietes atbildību. Īpaši izteikti tas vērojams šķirto ģimeņu vidū. Tikai katrā otrajā šķirtajā ģimenē (52%) tēvi tiek iesaistīti bērnu aprūpē, bet tikai katrs desmitais tētis (11%) uzņemas vienlīdz lielas rūpes kā mamma. 

Lai mazinātu sabiedrībā eksistējošos aizspriedumus un priekšstatus par sieviešu un vīriešu atbildības jomām, stiprinātu tēvu lomu ģimenē un sabiedrībā, kā arī mazinātu stereotipus par šķirtajiem un vientuļajiem tēviem, Labklājības ministrija uzsāk informatīvu kampaņu #tētisvar.

“Dažādas vēsturiskas tradīcijas ir veidojušas uzskatus, ka galvenās rūpes par bērnu audzināšanu ir jāuzņemas mammai. Taču šodienas sociālekonomiskie apstākļi, kā arī vērtību maiņa ir veicinājusi arvien aktīvāku tēvu iesaisti ģimenes dzīvē un bērnu audzināšanā. Mīlošs tētis ir tikpat svarīgs bērna laimei, labklājībai, sociālajiem un akadēmiskajiem panākumiem kā mīloša mamma. Tāpēc Labklājības ministrija īsteno informatīvu kampaņu, lai vērstu sabiedrības uzmanību uz tēva nozīmīgo pienesumu bērnu audzināšanā,” norāda labklājības ministre Ramona Petraviča. 

Kampaņas #tētisvar pamatā ir iedvesmojoši video stāsti. Tajos trīs tēti – Lauris Bokišs, biedrības “Tēvi” nodarbību vadītājs un organizators, Aldis Kalniņš, zinātnes centra “Zili brīnumi” izveidotājs, un video operators Krists Spruksts – dalās pieredzē bērnu audzināšanā, skaidrojot, kādēļ tēva iesaiste un klātbūtne bērnu aprūpē ir būtiska arī tad, ja ģimene ir šķirta.

Tēva loma pieaug, bet stereotipi saglabājas

Neraugoties uz to, ka tēva loma un iesaiste bērnu aprūpē pieaug, tikai puse jeb 51% sabiedrības uzskata, ka tēvi, dzīvojot vieni paši, var vienlīdz labi parūpēties par bērnu kā māte. To pavada pastāvošie stereotipi – lielākā daļa (81%) iedzīvotāju ir piedzīvojuši vai tuvinieku lokā novērojuši stereotipos balstītu attieksmi attiecībā uz tēva un mātes pienākumu sadali bērnu aprūpē. Visbiežāk tas izpaužas kā lielāka sadzīvisko pienākumu (ēst gatavošana, ikdienas mājas solis) pārlikšana uz sievietes pleciem (55%), mammas iesaiste bērna aprūpē slimības gadījumā (47%) un kopumā lielāku mātes informētību par bērna dienaskārtību, ikdienas plāniem un gaitām (45%).

Tajā pat laikā lielākā daļa respondentu atzīst, ka tēvam ir neatņemama un nozīmīga loma bērna dzīvē, jo īpaši būtisku iespaidu atstājot uz tādiem veselīgas personības veidošanās aspektiem kā drošības sajūta (85%), dažādu dzīves prasmju attīstība (81%), bērna uzvedība (80%) un pašapziņa (80%). Tikai saņemot un pieredzot emocijas kopā gan ar mammu, gan ar tēti, bērni izaug par nobriedušām un pašapzinīgām personībām.

“Bērniem ir vajadzīgi mīloši un drošību sniedzoši vecāki, līdz ar to tēviem ir būtiska nozīme bērna ikdienā un attīstībā. Katram tēvam, kurš nonāk attiecību krustcelēs, būtu jābūt gatavam rast saskaņu un kopīgu redzējumu par bērnu attīstību, lai bērni nekļūtu par instrumentu, izirušu, bet nesakārtotu attiecību spēlē. Spēja pārkāpt pāri aizvainojumam un ar cieņu turpināt īstenot tēva lomu ir pats pirmais uzdevums tēvam, kurš vēlas turpināt būt klātesošs un pozitīvs tēls bērna dzīvē,” norāda Lauris Bokišs, divu bērnu tētis, biedrības “Tēvi“ nodarbību organizators un vadītājs, kā arī viens no trim kampaņas #tētisvar video stāstu varoņiem.

Tētiem svarīgs atbalsts 

Kā galveno izaicinājumu, tēviem vieniem audzinot bērnu, Latvijas iedzīvotāji uzskata spēju savienot darba un ģimenes dzīvi (61%), labu attiecību uzturēšanu ar māti (42%), un emocionāla atbalsta sniegšanu bērnam (42%). Teju trešdaļa (27%) uzskata, ka vientuļajiem vecākiem ir nepietiekams atbalsts no valsts un pašvaldību institūciju puses, savukārt katrs piektais par izaicinājumu uzskata sabiedrībā valdošos priekšstatus par to, kas ir vai nav jādara tēviem (21%), un nepietiekamu līdzcilvēku atbalstu (19%). 

Lai tēviem sniegtu informatīvu un psiholoģisku atbalstu, kā arī sabiedrībā aktualizētu tēva lomu ģimenē, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) Bērnu un pusaudžu uzticības tālrunis 116111 (UT) no 11. līdz 15. septembrim rīko akciju “Uzticības tālrunis tēviem”. Akcijas laikā tēvi ir īpaši aicināti zvanīt UT speciālistiem un saņemt profesionālas psiholoģiskās konsultācijas un atbalstu jautājumos par bērnu audzināšanu un aprūpi, bērnu attīstības fiziskajiem, garīgajiem un emocionālajiem aspektiem,  bērnu attiecībām ar vecākiem, skolotājiem un vienaudžiem u.tml. 

“Tēva loma ģimenē pakāpeniski ir mainījusies, vīriešiem arvien aktīvāk iesaistoties bērnu audzināšanā un aprūpē. Šodien nevienu vairs nepārsteidz tētis, kurš izmanto bērna kopšanas atvaļinājumu, dodas uz vecāku sapulcēm vai pastaigājas ar bērnu ratiņiem – tā ir ikdiena. Sabiedrība saprot, ka bērnam ir nepieciešama gan mātes, gan tēva pastāvīga klātbūtne, jo no abiem vecākiem bērns paņem savai tālākajai dzīvei nepieciešamās zināšanas un iemaņas. Tajā pašā laikā tēviem bieži vien ir grūtāk lūgt palīdzību un atbalstu, jo vīrietim taču jābūt stipram un jātiek ar visu galā pašam. Tieši tādēļ mūsu Uzticības tālrunis 116111 šajā laikā īpaši aicina zvanīt tēvus un konsultēties par bērnu audzināšanu, savstarpējām attiecībām, vecumposmu īpatnībām un daudziem citiem jautājumiem,” uzsver VBTAI priekšnieks Jānis Ābele.

Plašāku informāciju par kampaņu #tētisvar un tēvu video stāstus iespējams atrast Labklājības ministrijas mājaslapā. Lai aktualizētu tēva lomu ģimenē un sabiedrībā, ikviens tētis aicināts dalīties ar savu pieredzi un iesaisti bērnu audzināšanā sociālajos tīklos, lietojot mirkļbirku #tētisvar.